26 Duitsland


26 DUITSLAND

Vanuit Mededelingenblad 232


Op 15 en 16 augustus werd de vijfde jaarlijkse bijeenkomst van rayon Duitsland gehouden. Dit keer was gekozen voor de historische plaats Dillenburg. Zij die van voor de Mam­moetwet zijn en de wat jongeren met geschiedenis in het pakket weten dat prins Willem van Oranje, graaf van Nas­sau-Dillenburg, vader des vaderlands, hier in 1533 gebo­ren is. Het slot Dillenburg, voorvaderlijk kasteel van het Huis Nassau, was gelegen op een berg van 300 meter hoog aan de rand van de stad met dezelfde naam. In 1760, tijdens de Zevenjarige oorlog, werd het slot door de Fran­sen vernietigd. Alleen de kazematten bleven over. De Wil­lemstoren is in 1873 ter herinnering aan Willem van Oranje op dezelfde plek gebouwd. Hierin is het Oranje-Nassau museum gevestigd.
Ook het oude industriestadje Dillenburg zelf is de moeite van het bekijken waard. Onze gids, Thomas Smidt, leidde ons op de eerste dag door de Willemstoren en op de tweede dag door zijn woonplaats. Naast een oneindige hoeveelheid his­torische feiten liet hij ook de een na de andere anekdote op ons los, zodat de rondleidingen behalve leerzaam ook nog behoorlijk onderhoudend waren. Ondergebracht waren wij in hotel Bartmanns Haus, waar ook alle maaltijden en andere versnaperingen werden genuttigd. Zoals gebruikelijk werd de avond in een zeer gemoedelijke sfeer doorgebracht.
Deze trip, bijgewoond door 25 leden en bestuurslid Hank van Ballegooij met echtgenote Ria, was georganiseerd door Peter en Annette Meinders. Wij van het rayon danken hen hartelijk voor een voortreffelijke bijeenkomst! Foto’s van de bijeenkomst worden geplaatst in MB 233.


Roy Meijnderts

Foto's van uit het Rayon

Meer actueel

Het Rayon Bestuur