19 Zeeland

Vanuit medededelingenblad 231

19 ZEELAND

Agenda
De bijeenkomsten vinden, tenzij anders vermeld, plaats in Partycentrum ‘De Merelhoeve’, Langeweg 3, 4339 NA Nieuw en St Joosland. Zondag 13 oktober: Mosselmaaltijd, aanvang 13:00 uur. Dinsdag 5 november: Bezoek aan het Bevrijdingspark in Nieuwdorp. Op 25 oktober 2019 wordt het Bevrijdingspark officieel geopend. Het Bevrijdingspark vertelt het verhaal van de Slag om de Schelde, de sleutel tot de bevrijding van Nederland.


 
Berichten
Dinsdag 16 april hebben wij een bezoek gebracht aan het Loodswezen te Vlissingen. Om half elf werden wij welkom geheten aan boord van één van de drie moederschepen, de Pollux. Dennis de Boer ontving ons samen met twee beman­ningsleden. Dennis werkt als loods in de Scheldemonding. 

Op deze dag zou de overdracht plaatsvinden van het voorzitterschap van rayon Zeeland. Kees Veldkamp zou na vele jaren het stokje overdragen aan Charles Lelkens. Fred Hoogeland was namens het hoofdbestuur aanwezig om deze wisseling van de wacht bij te wonen. Het was dan ook bijzonder jammer dat Kees verstek moest laten gaan vanwege zijn gezondheid. Na de bijeenkomst zijn Ellen en Bas Vooijs namens het rayon Zeeland bij Kees en zijn echtgenote Isabelle langs geweest met bloemen, wijn, goede wensen en veel dank voor zijn grote inzet voor het rayon Zeeland.


In drie groepen werd het schip de Pollux verkend en kregen wij zeer deskundige uitleg. De brug, de machinekamer met eigen werkplaats en de onderkomens voor de bemanning waren indrukwekkend. Met name de brug met uitzicht naar


alle kanten door middel van grote ramen en een dubbele be­diening maakte grote indruk. Uitleg van Dennis over de be­loodsing op zee en het buiten boord zetten van een toch wel vrij kleine jol om mee naar een te beloodsen schip te varen en de grote hoeveelheid veiligheidsmaatregelen deden ons beseffen dat hier sprake is van een uiterst professionele or­ganisatie die risicovolle acties uitvoert. Dat de wereld klein is bleek uit het feit dat Dennis een oud-leerling was van Fred Hoogeland op het KIM. Als dank boden wij de bemanning het KVEO schildje en de KVEO stropdas aan. 

Na het bezoek liepen wij naar het nabijgelegen station van Vlissingen. Hier is sinds kort in de oude stationsrestauratie een Moluks restaurant geopend. Buiten in de zon op het ter­ras genoten wij van een heerlijke maaltijd.
Bas Vooijs

 

Foto's van uit het Rayon

Meer actueel

Het Rayon Bestuur