19 Zeeland

Vanuit medededelingenblad 229

19 ZEELAND

Agenda
De besturen van rayon Zeeland van de KVEO, KVMO en de KVNRO hebben voor 2019 het volgende programma samen­gesteld. De bijeenkomsten vinden plaats, tenzij anders ver­meld, in Partycentrum “De Merelhoeve”, Langeweg 3, 4339 NA Nieuw en St Joosland. Zaterdag 12 Januari: Nieuwjaars­receptie in de stationsrestauratie Vlissingen van 14.00 uur tot
18.00 uur. Dinsdag 16 april: Bezoek aan het Loodswezen Prins Hendrikweg 52 Vlissingen met rondleiding op het moe­derschip. Aanvang 10.30 uur. Vrijdag 7 juni: Barbecue aan­vang 18.00 uur. Dinsdag 24 september: Bezoek aan het Be­vrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Zondag 13 oktober: Mosselmaaltijd, aanvang 13.00 uur.

Berichten
Op dinsdag 11 september brachten wij een bezoek aan het slakkenmuseum van Willem Backhuijs. Wij werden door Wim en zijn echtgenote Ank gastvrij ontvangen in de grote schuur waarin de enorme collectie van Wim geëxposeerd staat. Naast slakken zijn er opgezette vogels, geweien van herten en elanden en fossielen te bewonderen. Na de koffie / thee met lekkernij begon Wim met zijn verhaal. Acht jaar geleden zijn Wim en Ank neergestreken in de kapitale Friesland-hoeve, gelegen naast de Prunjepolder. Deze polder is tot verdriet van veel Zeeuwen weer teruggeven aan de natuur. De naam is aan de hoeve gegeven omdat na de waters­noodramp van februari 1953 de hoeve met dank aan Friese boeren weer kon worden opgebouwd. De Frieslandhoeve staat dicht bij de Schelphoek, waar een van de grootste ga­ten in de dijk werd geslagen. Alle bebouwing in de nabijheid van de Schelphoek werd weggevaagd. De Friese boeren schonken na de ramp hun eerstgeboren kalveren voor de wederopbouw van Zeeland. Het gebied rondom de Fries­landhoeve is een waar vogelparadijs. In de verzameling van Wim zit ook een exemplaar van de grootste schelp ter wereld: De Doopvontschelp. Dit is een enorme tweekleppige schelp die in de tijd van de VOC wer­den meegenomen en in kerken als doopvont werden gebruikt. Wim vertelde schitterende verhalen over zijn verre reizen met zijn zoon naar Oceanië om nog onbekende slakken te ont­dekken. Wanneer u geïnteresseerd bent google Willem Backhuijs en u ziet een veelheid van reacties over dit unieke museum. Na het museumbezoek hebben wij gezellig geborreld en ge­luncht in de Heerenkeet, ‘de mooiste locatie’ tussen zee en land aan de Oosterschelde. Al met al een uiterst geslaagd samenzijn. Op zondag 14 oktober hadden wij onze jaarlijkse mosselmaaltijd. Het was de zoveelste zomerse dag van de mooie zomer 2018. Voorafgaand aan de maaltijd hebben de besturen van de Rayons Zeeland van KVMO, KVNRO en KVEO zich gebogen over het jaarprogramma 2019. Zie bij­gevoegde foto.


De borrel konden wij buiten genieten. Daarna hebben wij genoten van een voortreffelijke mossel-maaltijd. Wij waren blij met de goede opkomst.

Bas VooijsFoto's van uit het Rayon

Meer actueel

Het Rayon Bestuur