09 Limburg-Zuid

Vanuit het Mededelingenblad 235

Margraten. 

Bijleveld: Wij zijn het aan hen, onszelf en onze toekomstige generaties verplicht om als partners onze vrije democrati­sche rechtsstaten te blijven beschermen. Want de oorlog en het gemis van deze helden zitten nu, 75 jaar later, nog steeds in ons. Met deze laatste woorden refereerde Bijleveld aan een citaat van Koning Willem-Alexander uitgesproken op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Ook nu woonde de koning de plechtigheid bij. 

Dankbaarheid 

De minister noemde Margraten een eervolle plek en sprak over dankbaarheid voor de onmisbare Amerikaanse inzet bij de bevrijding en steun bij de wederopbouw. Die oprechte dankbaarheid komt al 75 jaar lang tot uiting in Margraten, zei ze. 

Vanwege de coronacrisis was er geen publiek bij deze Me­morial Day. Buiten minister Bijleveld, die namens de regering aanwezig was, waren er nog enkele hoogwaardigheidsbe­kleders. Zo vertegenwoordigde de Commandant der Strijd­krachten luitenant-admiraal Rob Bauer de krijgsmacht. Ver­der waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij het eerbetoon en de hoogste NAVO-commandant in Europa generaal Tod Wolters. 


F-16’s eregroet 

Traditiegetrouw brachten F-16’s van de Koninklijke Lucht­macht een eregroet. De vier toestellen vlogen een zoge­noemde missing-man formatie boven de begraafplaats. Daarbij verlaat één van hen de groep als symbool voor de gevallenen. 

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Neder­land. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneu­velde tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Neder­land en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.301 Amerikaanse militairen. 1.722 personen staan op de Muren der Vermisten. Bron: MinDef 24-05-2020 


Foto's van uit het Rayon

Meer actueel

Het Rayon Bestuur