05 Oost-Veluwe

Vanuit het Mededelingenblad 229

05 OOST-VELUWE

Agenda
Voor het nieuwe jaar zijn de data van de bijeenkomsten: dinsdag 8 januari in het AOCS van de Koninklijke Lucht­macht in Nieuw Milligen; daarna weer op de Koning Willem III-kazerne; maandag 4 februari, dinsdag 5 maart en dins­dag 2 april. De KVEO-leden van onze maandborrel attende­ren wij ook op de ‘grote’ KVEO-nieuwjaarsborrel op zaterdag 12 januari 2019 in het Van der Valk hotel in Houten. In het nieuwe seizoen zullen wij ook één van onze bijeenkom­sten weer combineren met een interessante lezing. 


Berichten
Maar liefst 35 leden van onze maandborrel bezochten op de warmste 6e november ooit het Museumpark Historische Col­lecties Logistieke Dienst te Soesterberg. Achter de hekken van het park bleken hier de verzamelingen van de Bevoorradings- en Transporttroepen, (Intendance en AAT), het Regiment Technische Troepen (TD) en de collectie Militaire Administratie (MA) te zijn ondergebracht. Je zou je kunnen afvragen wat het bestaansrecht van deze ‘amateur- of ‘hobby’-verzamelingen’ is.


< style=" 0px;="" normal;="" none;="" left;="" 2;="" transparent;="" 400;="" 0px;"="" 12.66px;="" arial,sans-serif;="" 32);="" 31,="" rgb(35,="">

Het museum ligt immers op een steenworp afstand van de professionele collecties van het Nationaal Militair Museum. De toegevoegde waarde van deze historische collecties werd snel duidelijk: hier minder grote ‘hardware’ maar ongelooflijk veel zaken die voor be­zoekers met een militaire achtergrond ‘één groot feest van herkenning’ waren. Prachtig ingerichte bureaus van de vroe­gere Korpsadministrateur, de kamer van de foerier anno 19??, een legeringskamer in het oude Indië, een veldkeuken, instructiemateriaal, uniformen en heel veel (groeps-)foto’s, schildjes, documentatie en andere memorabilia. Eén van onze bezoekers vond hier tot zijn verbazing zijn eigen onder­deelsfotoboek terug! Overal zagen wij leden die elkaar en­thousiast op zaken attendeerden: “kijk daar heb ik ook nog mee gewerkt” en: “hé dat is mijn oude commandant”. De rondleidingen in de drie afzonderlijke gebouwen werden door enthousiaste vrijwilligers verzorgd waarna de groepen ter afronding weer bijeenkwamen in de grote kantine ‘de Heul’ waar de consumpties betaald konden worden met ori­ginele Cadi-muntjes. De gezellige en ontspannen ‘nazit’ werd afgesloten met een klassieke Indische maaltijd. De mensen die zich voor het organiseren van deze dag zo had­den ingezet, werden door de rayonofficier bedankt met een heerlijke fles wijn; we waren immers zojuist weer gewezen op het belang van een goede ‘bevo’ voor het moreel der troe­pen. Wij kunnen dit Museumpark Historische Collecties Lo­gistieke Dienst van harte aanbevelen !


Willem Geense(RO) en Anne Schiebaan (plv RO)
Foto's van uit het Rayon

Meer actueel

Het Rayon Bestuur