01 Friesland

Vanuit het Mededelingenblad 228

01 FRIESLAND


Agenda
Voor de tweede helft van het jaar hebben we twee evene­menten in onze planning staan. Op 18 september brengen wij een bezoek aan De Kruidhof in Buitenpost (een bijzonder interessante kruidentuin) met aansluitend een lunch. Na de lunch gaan we een bezoek brengen aan één van de vier wijngaarden die Friesland rijk is (De Frysling in Twijzelerheide) en krijgen daar een rondlei­ding plus een (wijn)proeverij. We zullen onze leden zo spoe­dig mogelijk informeren over dit bijzondere uitstapje. Traditiegetrouw gaan we in december (donderdag 13 de­cember) ons sfeervolle kerstdiner houden in Drachten bij het ROC-MBO Horeca. De leerlingen – zowel in de keuken als in de bediening – ervaren het kerstdiner als een hoogtepunt in hun opleiding en zijn altijd super enthousiast om er een prima avondje-uit voor ons van te maken. Al jarenlang een vaste afsluiting van het jaar…. en dat is niet voor niks! 


Berichten
Ons laatste uitstapje was een bezoek op 11 juli aan de “Kolo­niën van Weldadigheid” in de omgeving van Frederiksoord (Drenthe). Generaal Johannes van den Bosch stichtte daar 200 jaar geleden zijn koloniën om “paupers” uit Nederland uit hun armoede te halen en een socialer bestaan te bieden. Er wordt in deze omgeving de laatste jaren veel energie en geld gestoken om deze weldadigheid uit vroeger tijden weer in ere te herstellen. Een bijzondere historie die door een be­zoek op aantrekkelijke wijze wordt toegelicht. In het Museum De Koloniehof kregen we na koffie met kolo­nieturfje (hoe toepasselijk) een uitleg met filmpje en een rondgang over het terrein. Na de (picknick)lunch zijn we met een treintje door de omgeving gegaan en hebben op deze “klantvriendelijke” manier (de KVEO-leden zijn niet allemaal meer in een goede conditie) de vele oude panden maar ook veel nieuw gebouwde koloniewoningen bekeken. Als je nog vitaal genoeg bent is er een prachtige fietstocht te maken die je 36 kilometer lang langs alle interessante plek­jes leidt. Op een e-bike (HET vervoermiddel voor deze tijd als je daartoe nog in staat bent) fiets je door het prachtige Drentse landschap en geniet je van rust, ruimte en historie. Een absolute aanrader! 


Wij hopen dat onze twee aanstaande uitstapjes veel van onze leden met hun partner mogen verleiden om deel te ne­men en op deze wijze een leuke dag in combinatie met “oude contacten” te beleven. Om met de slogan van sport-firma Nike te spreken: JUST DO IT!
Rayon Friesland Hans SmedemaFoto's van uit het Rayon

Meer actueel

Het Rayon Bestuur